Kul brädar tävling när barn väljer fritidsaktiviteter

Fler än åtta av tio föräldrar, 83 procent, uppger att deras barn väljer fritidsaktivitet utifrån att det är roligt. Bara en av tio uppger att möjligheten att få tävla är viktig, det visar en undersökning bland föräldrar till barn upp till 18 år, som Sifo gjort på uppdrag av Jumpyard.

– Bara två av tio barn i Sverige rör sig tillräckligt för att få en bra hälsa både nu och på sikt. Skälen till stillasittande ser så klart olika ut för olika barn, men för många är rörelse synonymt med sport och sport synonymt med tävling. Vi vuxna behöver visa att rörelse kan se ut på många sätt och se till att det finns rolig rörelse som passar även de som inte lockas av tävling, säger Pelle Möller, vd på JumpYard.

I den undersökning som Jumpyard låtit göra anger åtta av tio föräldrar ”att det är roligt” som en av de tre viktigaste faktorerna när deras barn ska välja fritidsaktiviteter. Bara en av tio svarar ”att få tävla”. Det pekar i samma riktning som den rapport som Ungdomsbarometern släppte tillsammans med Riksidrottsförbundet i våras. Enligt den uppgav hela 60 procent av de 15–24-åringar som tillfrågats att ett av de viktigaste skälen till att de tränar är ”att det är roligt”.

– Att ha kul är en viktig del av att vara barn, dessutom ökar det chanserna att barn faktiskt rör på sig. Föreningsidrotten gör ett fantastiskt jobb, men vi ser också att det finns många barn som behöver ännu större frihet och mindre prestationskrav än vad en regelstyrd idrott kan erbjuda, säger Pelle Möller.

På andra plats bland viktiga faktorer som föräldrarna uppger återfinns ”att göra något med kompisar”, 61 procent, och ”att få röra på sig”, 26 procent. Först på sjätte plats bland alternativen hamnar ”att få tävla”, med 9 procent.

För mer information
Pelle Möller, vd, JumpYard, pelle@jumpyard.se

Fakta: Om undersökningen

Sifoundersökningen genomfördes i Sverige i maj 2023 och besvarades av 1 000 föräldrar som har barn i åldern 0–18 år. I Kantar Sifos panel ingår endast slumpmässigt rekryterade personer. Ingen självrekrytering används. Frågan som ställdes löd:

Vad av följande tror du att ditt barn tycker är viktigt när det väljer sport eller fritidsaktivitet som har rörelse i fokus? (Välj max tre alternativ).

Val

Procent

Att det är roligt

83

Att göra något med kompisar

61

Att få röra på sig

26

Att få bättre fysik

20

Att bli bra på sin aktivitet

21

Att få tävla

9

Inget av ovanstående

1

Tveksam, vet ej

2


Eftersom de svarande fick ange mer än ett alternativ uppgår den summerade procenten till mer än 100.

Fakta: Fem tips om att sätta barn i rörelse

Fokusera på kul
Försök låta bli att prata om ”måste” och ”borde”, och fokusera på aktiviteter som både du och barnet tycker är roliga.

Planera in rörelse i vardagen.
Hjälp ditt barn att göra rörelse till en del av varje dag. Kan ni cykla eller gå i stället för att åka? Ta trappor i stället för hiss?

Säg ja
Öva dig i att säga ja till det ditt barn föreslår även om det inte följer traditionella spelregler eller det du har tänkt att ni ska göra.

Låt det bli stökigt
Lek och rörelse kan bli vilt, högljutt och stökigt, försök fokusera på leken i stunden och ta städningen sedan.

Ta rörelseansvaret
Förklara att barnets rörelse är ditt vuxenansvar, precis som skärmtid. Och rör du på dig, visa gärna det eftersom barn inte gör som vi säger, utan som vi gör.

Läs mer: 10 tips om att få barn i rörelse

Fakta: Om JumpYard

  • JumpYard vill motverka stillasittande genom att erbjuda rolig rörelse.
  • JumpYard är sedan 2020 en del av Generation Peps nätverk som arbetar för att sätta fler barn i rörelse.
  • Företaget har 11 parker i Sverige: Barkarby, Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Nacka, Skövde, Västerås, Åre, Örebro. Inom kort öppnar även parker i Norrköping och Kungsbacka.
  • JumpYard har också parker i Danmark, Norge, Portugal och Spanien. Totalt har företaget 17 parker, antalet kommer att växa till 24 innan sommaren 2024.
  • Sammanlagt genomfördes 1,1 miljoner hopptimmar i JumpYards parker i Sverige förra året och 1,7 miljoner timmar när samtliga parker räknas in.
  • Företaget har drygt 600 anställda.